”Betala eller vi dödar dem”


Se hela programmet på Dokument Utifrån:
www.svt.se/dokument-utifran/se-program/del-1-1709

Sinai, gränsland.
Europas osynliga murar ger inte mindre flyktingströmmar, det är bara vägen bort från diktaturer och orättvisor som förändras. Alla når inte fram. 100-tals eritreaner fastnar i laglöst ökenland. Bland kriminella utpressare som skoningslöst torterar tillfångatagna kroppar varje dag, och våldtar varje natt.
 
Om några veckor är jag i Israel, vid andra murar och långa konflikter. Ändå så nära gränslandet. Sinai. En liten stund ville jag ta mig dit, få se en bit av Egypten från ett oväntat håll. Nu är allt jag ser framför mig en gräns mot gråtande män som förlorar skrikande systrar och fruar, desperata och sprakiga mobiltelefonsröster från människor med sönderslagna, blodiga fotsulor och brännmärken från smält plast som runnit utmed sargade ryggar. Kedjade människor. Andra fastnar i taggtråd i ingenmansland. Sen vill ingen ha dem.

Eritreaner. 300 000 har flytt från sitt hemland de senaste 10 åren. Vägen till Europa är svår, landvägen in i Israel blir, trots ett farligt rykte, ett alternativ. Kidnappare håvar in sina offer, kräver fattiga familjer på summor de inte har och roar sig på grymmaste sätt på människornas bekostnad. Blir deras fasor. De som överlever träder in i en ny galenskap där fasansfulla minnen ska bearbetas i en värld där de antingen skickas tillbaka eller där de blir utan hem och rättigheter i ett främmande land.

Lik, gravar, lemlästade kroppar som kastas i gravar utan namn. Döende av vattenbrist, våldsam tortyr eller kanske helt enkelt av alltför djup sorg. Mitt i allt det otäcka finns en kvinna, Meron Estefanos. Journalist och människorättsaktivist. Meron trotsar sina rädslor och lyser av medmänsklighet. I Stockholm, på radio och tidigare nämnda telefonlinjer och i gränslandet på Sinai. Jag försöker ha henne på näthinnan när jag somnar. För min del får dock Sinai vänta.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Instagram         
This entry was posted in Fakta and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.Comments are closed.