Brighton rocks

Medan Sofia far iväg på äventyr i nya världen (följ henne på Longboardlady.com) stannar lillasyster kokosnöt kvar i ett höstligt Sverige, dock med kortare avbrott. September fasades ut i ett sensommarljummet Brighton i sällskap av elever och kolleger. Det fina med Brighton är närheten till Londons flygförbindelser, det behändiga formatet, den goda maten, stranden, ljuset …

Royal Pavilion

Royal Pavilion

Stan har delvis George IV att tacka för sin elegans, men var redan under 1700-talet en samlingspunkt för täta britter som vältrade sig i det hälsosamma havsvattnet. Prinsen engagerade John Nash i bygget av Royal Pavilion, ett sommarnöje i oriental stil enligt tidens mode. Interiören är nästan mer extravagant än exteriören och väl värd en titt. På övervåningen finns ett café – beställ in cream tea och känn dig riktigt riktigt engelsk bland kungaporträtt i förgyllda ramar, sammetsfåtöljer och utsikt över parken intill.

Brightons mesta kändis är nog piren. Full av kitschiga butiker, tombolor och med nöjesfältet längst ut drar den till sig turister och övriga nyfikna.

Brighton Pier

Brighton Pier

Nöjesfältet på piren

Nöjesfältet på piren

Inte långt från piren står Brighton Wheel. Den icke höjdrädda kan där skaffa sig nya perspektiv på staden.

Brighton Wheel

Brighton Wheel. Septemberbadare i förgrunden.

De senaste åren har vi bott i Hove, staden väster om Brighton som växt samman med den senare. På vägen in till stan har vi havet till höger och annat fint på vår vänstra sida. Badhytterna är stängda för hösten, men de färgglada luckorna sätter piff på en mulen morgon. Strandpromenadens bandstand gör mig också alldeles förjust; vissa kvällar kan man höra en tangomelodi och kanske se ett par som prövar tiljan i en nära dans.

Badhytter i Hove

Badhytter i Hove

Bandstand

Bandstand

Som vi närmar oss centrala Brigthon ståtar pråliga hotell; det mest flärdfulla är väl Grand. Utanför står flugförsedda uppassare som väntar på att få ta hand om din vintagebil och bära ditt bagage upp till rummet, aningen dyrare än vårt hostel. :)

Flådiga Grand Hotel

Flådiga Grand Hotel

Vi passerar även West Pier, som förfallit och brunnit och gud vet vad. Det rostiga stålskelettet är emellertid en av Brigthons mest kända silhuetter. Bredvid ses en annan välkänd figur!

West Pier

West Pier

Shopping i Brighton är inte ett dugg svårt. I North Laine känner jag mig som hemma. Rökelsedoften ligger tät, liksom second hand-butikerna. Denna gång kommer jag därifrån med ett par coola örhängen och kollegan fastnar för en ring med dödskallar. Pappershandlarna i England är också värda ett besök; julkort och födelsedagskort är mycket roligare att handla här.

Fasad i North Laine

Fasad i North Laine

Smycken i North Laine

Smycken i North Laine

Brighton rockar, för att travestera Graham Greens romantitel och det är nog inte sista besöket för min del.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Instagram         
Det här inlägget postades i Album, Inspiration, Resereportage, Tips och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.Kommentarer inaktiverade.