Glad Påsk Spanien, Glad Påsk Sverige

Påskfirande i Madrid

Påskfirande i Madrid

Det är påsk år 2000 och jag har just fyllt 24 år när jag besöker min vän Anna som pluggar i vackra Andalusien, närmare bestämt Ronda i södra Spanien. Jag saknar inte påsken hemma, tänker kanske inte ens riktigt på att vad det är för högtid. Jag är snarare bara glad över min ledighet och att semestertrippen till soliga Spanien och min vän som jag saknat blev av.

Musiken börjar spela utanför vårt fönster på vårt minst sagt enkla Bed & Breakfast. Jag kikar ut och tappar hakan. Processionen som sakta tar sig fram på gatan är pampig och guldtronen tillsammans med alla märkliga statyer och religiösa föremål som förs fram är fascinerande men det är inte det som fått min haka att falla så långt, det är ”De Kåpbeklädda”. Det ser ut som att Ku Klux Klan piffat till sig med färgglada dräkter påsken till ära. Skrämmande och annorlunda.

Det är nu dags för påskfirandet 2011 och i år firar jag i Sverige. Eller firar och firar, jag har fortfarande inte någon riktigt relation till påsken men lite ris brukar hamna i vatten och jag passar också på att umgås med vänner jag inte hunnit se på länge. I år, liksom alla år sedan den där påsken i Ronda, tänker jag också på hur olika det kan vara i länder inte alltför långt ifrån varandra. Jag tänker på att när vi vräker i oss påskägg av choklad tills vi mår illa och målar rosiga kinder på våra barn innan de struttar ut på tiggarstråk i sjalett väljer spanjorerna att dra på sig underliga kåpor och i procession sjunga klagosånger till scener ur Jesu liv och lidande.

Trots avsaknad av religiösa inslag i mitt liv kände jag då, påsken år 2000, vördnad inför skådespelet. Jag är inte alls något fan av katolicismen men det verkade i vilket fall betyda något för människorna som deltog. Nu, elva år senare, har jag hört att också många i Spanien väljer att främst se påsken som lite extra ledighet så här på vårkanten. Eftersom inte heller Spanien har lyckats undvika debatten om huruvida det ska vara förbjudet eller inte att täcka sitt ansikte på offentliga platser kan jag inte låta bli att undra om det ens kommer kunna fortsätta att vara lagligt att fira en traditionell påsk i Ronda om några år. Eller man kanske kan få dispens på grund av religiösa skäl;-).

Hur som helst…
Glad Påsk på er alla, i Spanien och i Sverige!

Mer att läsa:
www.svd.se/resor/pask-i-varldens-alla-horn_215099.svd
www.voxhispanica.com/olycklig-pask
www.svd.se/nyheter/utrikes/spanien-planerar-burkaforbud_4872049.svd

Bildkälla:
www.flickr.com/photos/29745454@N04/4510456574/

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Instagram         
Det här inlägget postades i Fakta, Inspiration, Tänkvärt och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.4 kommentarer till Glad Påsk Spanien, Glad Påsk Sverige

 1. Hanna skriver:

  Gud, vad längesen det var! När åker vi till Ronda igen?

  Fast egentligen var det ännu längre sen – 1999, om jag minns rätt (och jag brukar ju ha rätt)!

  • Sofia skriver:

   Snart hoppas jag, jag vill tillbaka!

   Kan ha varit 1999 men i så fall har fotoalbumsbilderna här hemma också fått fel år. Det kan förstås hända, jag KAN ha varit 23:-).

   • Anna skriver:

    Åh, Ronda.. Det var tider det..
    Självklart har Hanna rätt, det var 1999 ni hälsade på mig i soliga Spanien. Frågan är som sagt när det bär av igen ;-)

    • Sofia skriver:

     Ja, jag tyckte att det kändes som att det var tidigare… i ett helt annat sekel.
     Vore hur kul som helst att åka tillbaka!