Tel Aviv, Israel

Strandpromenaden i Tel Aviv med mig (Sofia) i förgrunden

Tel Aviv. Vad är klockan egentligen? Vi har rest över tidszoner och från vintertid till sommartid, tror vi för hemma i Sverige är det fortfarande vinter. Olika dagar, olika länder, förvirrande klockslag på vår utskrivna pappersbiljett. Vi står på Ben Gurion, flygplatsen någonstans mellan Tel Aviv och Jerusalem och det passande nattåget har just gått ifrån oss, taxikön utanför väntar tålmodigt på att få ta hand om oss och någon halvtimma senare dimper vi ner, trötta på vår säng medans Tel Avivs nattliv fortsätter utanför fönstret. Somnar djupt…

Vi vaknar utsövda och går ut i den lite kalla senvintervinden. Inte kallt som i Sverige förstås men inte så att den medhavda bikinin kommer komma till användning heller. Vi hittar en gata som verkar leda ner till havet, kantad av träd och små kaféer här och där. Tel Aviv har vaknat för länge sedan trots nattens firande, Tel Aviv lever.

Klicka på bilderna för bildspel
Utsikt från vårt hotellfönster Skyskrapor i Tel Aviv, Israel
Strandpromenaden är trevlig, riktigt bra faktiskt och även om det märks att ”Beach 2014″ inte riktigt kommit igång så ser vi en och annan badstolle, några surfare också som leker med vind och vågkraft. Själva vandrar vi bortåt, en lång promenad tills staden egentligen ska ta slut men det mer arabinfluerade Jaffa istället tar vid. Solen värmer skönt när vi slår oss ner för att dricka det omtalade israeliska dunderstarka kaffet. Sumpen på tungan skapar en reflex, vi vill spotta men sväljer artigt den gryniga, svarta sörjan istället. Väntar tills pulvret sjunkt i glaset och tar det lite försiktigare. Lär oss att, nästa gång beställer vi en ”americano”.

Gatukonst i Jaffa

Dörrar i Jaffa

Gränd i Jaffa

Starkt kaffe i Jaffa

Jaffa är numer en del av Tel Aviv men har en historisk betydelse och nämns i bibeln vid ett flertal tillfällen, räknad som en av världens äldsta städer. Vi försöker hitta känslan men störs lite av alla turistskyltar och flådiga gallerier som pyntar gränderna. Mysigt, men historiens vingslag har gått förlorad. Vi kommer hitta fler, betydligt intressantare, historiska stunder senare under vår resa men nu nöjer vi oss med kaffe och att trilla in på den kända loppmarknaden som bjuder på allt möjligt skräp. Vackert ihopplock som blandas med äldre män som ställt upp sina brädspel för ett parti mitt på trottoaren. Vattenpipor som nyttjas vid vart och vartannat bord. Avspänt och inte alltför tjatigt. Vill man köpa så vill man verkar andemeningen vara.

Marknad i Jaffa

Tillbaka blick mot Tel Aviv

Dagen gick fort och efter att ha traskat i fina och lummiga kvarter tillbaka till Tel Avivs livliga gator så hamnar vi i ännu ett marknadsområde. Hittar en bar som erbjuder hyfsat billigt vin och gin. Ger oss själva en stund av småprat och inväntar sommartidsmörkret. För oss blir det inte så mycket vildare än så denna kväll heller. Vi överlåter det högljudda festandet till yngre förmågor och njuter på vårt eget sätt av semester, vackert sällskap och planerande inför morgondagens resa till Jerusalem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Instagram         
Det här inlägget postades i Allmänt, Inspiration och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.Kommentarer inaktiverade.