Turist-Malta

St Julians

Känslan är mer Nordafrika än Europa. Husen på Malta har alla samma färg, sandstensnyanser som smälter ihop med varandra och som färgas till guld i kvällssolens sken. Vattnet glittrar ständigt i bakgrunden. Sen ser vi människorna som breder ut sig med nyoljade ryggar på de vassa klipporna som möter den vackra blågröna kusten och Europa känns nära igen. Röda ryggar med skarpa, vita badshortsstreck. Restaurang-menyerna verkar dock fortfarande oftast vara på engelska vilket också, vid sidan av maltesiskan, är det officiella språket på Malta.


St Julians, MaltaGata i Valletta
Höghus i PacevilleVatten i Sliema

 

Maltas värme ger oss kraft och leenden åter. Hemma slog hösten och kortare dagar till brutalt efter en ovanligt lång sommar men här behöver vi inte tänka på höstjackor och fingervantar. Natten ger oss nästan 25 grader och fuktigheten är perfekt, torra hudar läker snabbt och saltet i håret gör ingenting, det bara trasslar sig lite. Inget som inte lite balsam kan lösa.

 

Bar i St JuliansBarerna ligger på rad och priserna är relativt trevliga för svenska plånböcker. Vi snålar inte, det behövs inte här. Frosseri i kaningrytor, turistbiffar och Gin & Tonic gör oss gott. Vi bor strax utanför Sliema, i Il-Gżira, och gångavstånden till både det mer party-täta St Julians och det historiskt intressanta Valletta är humant. Bussen går också frekvent men vi tycker om att gå, det gör gott för själen och var vi än befinner oss så är det inte särskilt långt till en bar vid vattnet eller en bänk att vila på en stund. Båtarna som guppar i vikarna är färgglada, nästan lite väl idylliskt ibland. Fast det är ju på riktigt, de är inte målade för oss.

 

Fontän vid busstationen i Valletta

Vi lämnar staden ganska snart, tar lokalbussen från busshållsplatsen med Vallettas vackra siluett i bakgrunden till en mindre exploaterad kust och en natur som är ganska otillgänglig, karg. Här går inte livet ut på semesterfest och drinkar, här är klipporna brantare, jorden rödare och marken än vassare. Mer intressant tycker vi även om Sliemas tillgängliga turist-hak snabbt hjälpt oss att sänka tempot till en lugn och behaglig nivå och vyerna varit utmärkta hittills också. Tacksamheten över rejäla vandringskängor är nu stor, utan dem hade vi inte kommit långt i en terräng som emellanåt verkar ha bestämt sig för att inte vilja ha besökare. Vi trotsar den :).

Instagram  De flesta bilder är hämtade från mitt Instagramkonto, CocoSoff

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Instagram         
This entry was posted in Inspiration, Resereportage and tagged , , , , . Bookmark the permalink.Comments are closed.