Vad äter man på Island?

Min kollega Eva är vegetarian. Hon oroar sig över att inte finna fullgod föda när vi åker till Island i juni. Tydligen äter man väldigt lite grönsaker på ön – en följd av att det inte växer grönsaker (eller träd och buskar heller för den delen) i lavan samt att de importerade vegetabilierna är tokdyra.

För oss karnivorer är det annorlunda. Får finns det t.ex. gott om – en halv miljon uppskattar man att det finns (att jämföra med befolkningen, som är på lite drygt 300.000). Ingenting av fåret går till spillo; på landets restauranger kan man bl.a. beställa halstrat fårhjärta, rostat fårhuvud, tillplattade fårtestiklar o.s.v. Av ullen stickas de berömda islandströjorna, som blivit något av en nationaldräkt efter finanskraschen, ett slags symbol för islänningarnas tro på den egna ekonomin.

Man importerar inte kött till Island; risken för smittspridning anses för hög. Och i den inhemska produktionen ställs höga krav på kötthanteringen, vilket känns bra för den medvetna konsumenten. Fiskevattnen är rena och isländsk fisk är en uppskattad exportvara. Det hela verkar ju ganska lovande om man som jag är ute efter gommens njutning. Hoppas bara att Eva äter fisk i alla fall!

Läs mer om livsmedel på Island här och om Islands ekonomiska återhämtning här.

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Instagram         
Det här inlägget postades i Fakta, Tänkvärt och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.Kommentarer inaktiverade.