Det är starkt! I kollegans panna tränger små svettpärlor fram som en reaktion på de indiska kryddorna på restaurangen i centrala Glasgow. Vi har beställt tapas på indiska och avnjuter en fantastisk kombination av rätter, några riktigt spicy, andra något mildare. Vi tre runt bordet reagerar lite olika på kryddorna - medan Janne duttar med servetten i pannan, börjar Catrin och jag att så diskret som möjligt torka oss under näsan. Att det är gott är vi helt eniga om. Starkt också!
Vi befinner oss som sagt i skotska Glasgow och med oss har vi 29 gymnasieelever, som är här för att ta del av skotsk kultur samt sätta sina språkkunskaper på prov. Kvällstid äter vi oss igenom hela världen, vars kök finns representerade i staden.
Det skotska köket testar jag försiktigt vid hotellets "full English breakfast", där man utöver tea and toast kan få ägg på alla möjliga vis - med bacon, champinjoner eller haggis. Just det - haggis. Jag ber om ett litet, litet smakprov och ut kommer ett par skivor av nämnda rätt. Eleverna omringar min frukosttallrik och ser med skeptisk blick och rynkad nos på anrättningen, följer gaffelns väg till min mun. Det slutar med att alla som vågar får sig ett stycke och konstaterar att det inte var så farligt det där med inälvsmat, trots allt. Gott vet jag just inte ...
På Fratelli Sarti på Bath Street äter jag den kanske godaste italienska pizzan ever. Eller så smakar allt bara så himla bra efter utflykten till skotska västkusten och till poeten Robert Burns födelseort Alloway, där en kulturnörd som jag verkligen jobbat upp aptiten. Mer italienskt får vi hos Jamie Oliver, som slagit upp portarna på George Square, i centralaste Glasgow. Priserna är riktigt humana och även barnfamiljer kan tycka att det är OK att låta ungarna leka med maten här (vilket den bullriga storfamiljen vid bordet intill gör oss smärtsamt medvetna om). Maten är verkligen god, tycker alla i sällskapet, som utökats med några elever - de har insett att det inte är så dumt att hänga med lärarna om man vill få de bästa restaurangupplevelserna, då klasskamraterna verkar föredra rätt trista ställen som Subway och olika hamburgerkedjor.
Spanska tapas serveras vi på Café Andaluz. Stora lämmfärsbullar i tomatsås, calamares, getost och chorizo är några av rätterna som läskar våra gommar. Mums!
Men det tar inte slut där; i Glasgow kan man få all världens mat - thai, indiskt, franskt, kinesiskt, italienskt, spanskt, orientaliskt, turkiskt, portugisiskt, amerikanskt, ukrainskt, ryskt, japanskt, malaysiskt, brasilianskt, pakistanskt, mongoliskt, mexikanskt, vietnamesiskt och skotskt. Att bara käka fish and chips är ren idioti. Se bara till att inte missa det indiska köket när du är här!
[caption id="attachment_3505" align="aligncenter" width="337" caption="Välkommen till Glasgow"]

Inlägget är ett bidrag till Vings bloggtävling. Månadens tema är Bästa matminne från en resa. Länk till Vings sida om Storbritannien finns här.
Kommentarer
Skicka en kommentar